Başvuru, kadın ve erkek veya onların vekillerince örneğine uygun olarak düzenlenmiş ve imza edilmiş olan "Evlenme Beyannamesi" ile yapılır.
Evlenecek kişi, düzenlenecek özel vekaletname ile de evlenme işlemlerini yürütebilir.
Evlenme Beyannamesi, belediye evlendirme biriminden alınır. (İstendiği takdirde evlenme beyannamesi internet ortamından da temin edilebilir). İki örnek olarak düzenlenir. Bu formda silinti ve karalama yapılmaması gerekmektedir.
EVLENEBİLMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER
1) Nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. (Resimli olması şarttır.)
2) Çiftlerden birinin başvurulan ilçede oturduğunu belgeleyen ikametgah kağıdı. (Çiftlerden biri veya her ikisi de o ilçenin dışında ikamet ediyorsa, bağlı bulundukları Belediyenin Evlendirme Memurluklarından İzin Belgesi getireceklerdir)
3) Son 6 ay içinde çekilmiş 6'şar adet vesikalık fotoğraf (Fotokopi resimler geçersizdir)
4) Evlenme Beyannamesi
a) Beyannameler; nüfus cüzdanında yazılı kimlik bilgilerine uygun, düzgün bir
şekilde, pilot kalem veya dolma kalem ile doldurulacaktır. Silinti, karalama
yapılmayacak daksil kullanılmayacaktır.
b) Beyannameler iki nüsha olup, her ikisi de resimli olacak ve mahalle muhtarınca
kaşelenip okunaklı mühürle tasdik ve imza edilecektir.
5) Sağlık Raporu: Hükümet Tabipliği, Devlet Hastanesi, Sağlık Ocağı veya ilgili Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden onaylanmış sağlık raporları: Türk Medeni Kanunu’nun 136. maddesi gereği, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 123 ve 124. maddelerinde belirtilen çiftlerin evlenmeye engel hastalığı bulunmadığını gösterir (Kan Grubu, VDRL, Hepatit B-C, Frengi, Cüzzam ve AIDS) laboratuar testlerini tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı hastanelerde, kamu yararına çalışan Vakıf ve Derneklere ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yaptırabilecek, alınacak olan test sonuçlarını her ilçe için yetkili AÇSAP Merkezlerinde rapor haline getirilecektir. (Raporlar resimli ve mühürlü olacaktır.) Kadının 50 yaş üzerinde olması halinde veya cerrahi menopoz sonrası (ameliyat raporunun ibrazı halinde) Akdeniz anemisi taraması yapılmasına gerek yoktur
6) Çiftlerin Nüfus Müdürlüğü'nden alacakları son medeni hallerini belirten nüfus kayıt örnekleri.
7) 18 yaşını doldurmuş herkes başka bir kimsenin iznine bağlı olmaksızın evlenebilir. 16 yaşını doldurup 17’ sinden gün alan adaylar Aile Mahkemesinden evlenme izin belgesi ile 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün alan adaylar noterden alınmış anne-baba muvafakatnamesi ile evlenebilirler. (Anne veya babadan biri ölmüş ise ölümü nüfus kaydı ile belgelenecektir).
8) Boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 günü dolmayan kadınların Aile Mahkemesi'nden iddet müddeti kararı almaları ve kesinleştirmeleri zorunludur. Ancak bu süre Aile Mahkemesi kararı ile kaldırılırsa evlilik müracaatı yapılabilir
9) Daha önce evlenme, boşanma veya ölüm varsa nüfus cüzdanlarına işlenmiş, Nüfus Müdürlüğünden alınacak son medeni hal belgesi
10) Yabancı uyruklular: Türkiye'de bağlı bulunduğu konsolosluktan alınarak Vilayet Hukuk İşleri'ne onaylatılmış bekarlık belgesi. Bulunduğu şehirde konsolosluğu bulunmayan yabancılar için Ankara'da bulunan Büyükelçiliklerinden alınan bekarlık belgelerinin Dışişleri Bakanlığı'nca onaylatılması gerekmektedir.
11) Pasaportun yeminli bürodan Türkçe tercümesi yaptırılarak noter tasdikli olacak şekilde getirilecektir.
12) Çiftler Türkçe bilmiyorlarsa müracaat sırasında ve nikahta tercüman bulunduracaklardır
13) Kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyen kadın 2 adet soyadı dilekçesini evlendirme memurluğuna verecektir.
14) Evlenecek çiftlerin mesai günlerinde ve saatleri içinde ilgili nikah dairesine birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir.
15) Evraklar pilot veya dolmakalem ile doldurulacaktır.
book
|